Zaalhockey

Zaalhockey


Zaalhockey is een hockeyvariant die in een sportzaal wordt gespeeld. De zaalcompetitie vindt plaats tijdens de winterstop van veldhockey: in de maanden december, januari en februari. We bieden zaalhockey aan voor de doelgroepen Jongste Jeugd (O9 en O10), Jeugd en Senioren. In de toekomst kan O8 misschien ook gaan zaalhockeyen.


Zaalhockey
Het spel is snel, omdat het op een kleiner speelveld met minder spelers wordt gespeeld. De zijlijnen bestaan uit balken, hierdoor ontstaat er een hele andere dynamiek. Zaalhockey heeft een aantal andere spelregels dan veldhockey.


Zaalhockey is niet verplicht, maar wel erg leuk!
Zaalhockey is behalve erg leuk, ook goed voor het verbeteren van je hockeytechniek en je handelingssnelheid. Als een team niet voldoende zaalspelers telt, kan Spitsbergen eventueel teams of spelers samenvoegen. Voor de spelers en speelsters van een prestatieteam is deelname aan zaalcompetitie wel verplicht. 


Training en wedstrijden
De trainingen vinden zoveel mogelijk plaats op de reguliere trainingstijden. Elke week traint elk team één keer in een sportzaal in Veenendaal. Er zijn 8 zaaltrainingen, deze starten eind november en lopen door tot eind januari. De andere training vindt deze periode plaats op het veld, het team krijgt daar een zaaltraining. De zaalwedstrijden worden gespeeld op zaterdag of zondag. Je speelt in drieluiken. Het team dat thuis speelt, speelt altijd de eerste en de laatste wedstrijd. Bij de uitwedstrijden speel je dus twee wedstrijden achter elkaar. Je speelt 6 competitiewedstrijden in de periode december tot half februari.


Materiaal
Behalve het Spitsbergen-tenue, scheenbeschermers en een hockeybitje is er voor zaalhockey extra materiaal nodig:

  • Zaalhockey-stick
  • Zaalhockey-handschoen (ter bescherming)
  • Zaalschoenen


Voor de keepers geldt dat ze naast de zaalschoenen met zaalriempjes om de klompen moeten spelen. De reden is dat de metalen gespjes van de legguards schade kunnen maken aan de zaalvloer. De klompen van de Jongste Jeugd zijn voorzien van bandjes die ook in de zaal gebruikt mogen worden. Zij hoeven dus niet de riempjes te vervangen.


De coach heeft speciale zaalhockeyballen om mee te spelen.


Kosten
Voor zaalhockey wordt een aparte contributie gevraagd. Bekijk de contributie
hier.


Teammanager en/of begeleider

Elk team moet een begeleider hebben, zij zijn het aanspreekpunt voor het team. Dit werkt op dezelfde wijze als bij het veldhockey, inclusief het invullen van het digitale wedstrijdformulier. Ook bij zaalhockey doen wij een beroep op ouders voor het managen en begeleiden.


Zaalwacht bij wedstrijden verplicht

Zaalwacht houdt in dat de wedstrijdtafel wordt bezet, waarbij de scores en de tijd worden bijgehouden. Een ouder vervult deze rol. Dit hoeft alleen bij thuiswedstrijden.


Verschillen in zaalhockey tussen Jongste Jeugd, Junioren en Senioren

Bekijk de documenten hieronder van de KNHB voor meer informatie.





Veel plezier met zaalhockey!

In augustus krijgen de teams informatie over zaalhockey en kunnen zij zich hiervoor inschrijven. Heb je vragen? Stuur een e-mail. Dat doe je door hieronder op de juiste categorie te klikken.


Jongste Jeugdcommissie Juniorencommissie Seniorencommissie
Share by: